nezaměnitelnou vůni a chuť. Zvlášte ve zcela čerstvých čajích může zájemce najít rozmanitou škálu vjemu, od svežích vůní rozkvetlé louky a citrusu, po těžké vůne tropických kvetu, ovoce, korení ci vzácných drev. Charakteristická je intenzivní a dlouhá dochuť.     
 

" /> Thajsko: Příprava a pití thajského čaje
Bali Bohemia
charakter článku: Články, reportáže, rozhovory
sekce: Stravování
vydáno: 7.11.2006, autor: Pavel Zvolánek

Thajsko: Příprava a pití thajského čaje

Každý si musí najít jedinečný postup

 
Thajské čaje lze poznat na "první napití" a lze se do nich rychle zamilovat. Mají svou zvláštní nezaměnitelnou vůni a chuť. Zvlášte ve zcela čerstvých čajích může zájemce najít rozmanitou škálu vjemu, od svežích vůní rozkvetlé louky a citrusu, po těžké vůne tropických kvetu, ovoce, korení ci vzácných drev. Charakteristická je intenzivní a dlouhá dochuť.     
 

 Všechny thajské čaje jsou vhodné pro experimenty s teplotou a množstvím vody, množstvím čaje i délkou luhování. Pokud přijmeme skutečnost, že v podstatě neexistuje "správný" postup přípravy, že si každý musí najít jedinečný postup svůj a budeme se řídit několika jednoduchými obecnými zásadami, nemůžeme čaj při přípravě výrazně "zkazit":

- pro silnější (chutově lepší, výraznější) nálev, použijeme více lístků čaje či menší konvici (tj. menší množství vody), nikoliv delší dobu luhování

- zelené čaje zaléváme chladnější vodou než oolongy a obvykle luhujeme kratší dobu

- pokud chceme zhotovit více nálevů, začínáme s poměrně krátkou dobou luhování a nižší teplotou vody, dobu pak prodlužujeme a teplotu vody zvyšujeme

- konvičku vždy celou vyprázdníme aby se lístky zbytečně neluhovaly po dobu pití    
 


Oblíbený způsob přípravy čaje


Pro přípravu čaje lze použít jakékoliv vhodné keramické, porcelánové či skleněné konvičky menších objemu. Pro nezapomenutelné chuťové zážitky a okouzlení vůněmi nálevu se doporučuje vyzkoušet přípravu metodou "Kung fu ccha", jež pochází z Číny. Jedná se o opakované luhování přiměřeného množství čaje v malé konvičce a jeho pití z malých šálků, za použití tzv. čichátek, speciálních úzkých šálků pro zkoumání vůně nálevu.
 
Například v severothajském Mae Salong jsou nejčastěji praktikovány následující způsoby přípravy:

zelený čaj - cca 6g caje zalijeme 200 ml horké vody (cca 80°C) a luhujeme 30-60 s, postup opakujeme 2 až 3 x, podle subjektivní chuti, dobu luhování dalších nálevu prodlužujeme vždy o cca 30 sekund,
oolong - cca 5-8g caje zalijeme 150-200 ml horké vody (méne než 90°C) a luhujeme 30 s, druhý nálev 60 s, každý další nálev o 30 s déle, postup opakujeme vícekrát, podle subjektivní chuti (například Oolong "Rice-Tea" snese 5 a více nálevů).
 
 
Dobré pití Vám přejí
DOBRÉ ČAJE pro inspiraci, pohodu a lepší zdraví
Ing. Zdeněk Nepustil, www.dobrecaje.cz
přímý dovozce thajských čajů do České republiky 
 

Oblíbený způsob přípravy čaje
 
Například v severothajském Mae Salong jsou nejčastěji praktikovány následující způsoby přípravy:

zelený čaj - cca 6g caje zalijeme 200 ml horké vody (cca 80°C) a luhujeme 30-60 s, postup opakujeme 2 až 3 x, podle subjektivní chuti, dobu luhování dalších nálevu prodlužujeme vždy o cca 30 sekund,
oolong - cca 5-8g caje zalijeme 150-200 ml horké vody (méne než 90°C) a luhujeme 30 s, druhý nálev 60 s, každý další nálev o 30 s déle, postup opakujeme vícekrát, podle subjektivní chuti (například Oolong "Rice-Tea" snese 5 a více nálevů).
 
 
Dobré pití Vám přejí
DOBRÉ ČAJE pro inspiraci, pohodu a lepší zdraví
Ing. Zdeněk Nepustil, www.dobrecaje.cz
přímý dovozce thajských čajů do České republiky

 

Facebook:




Související fotografie




Související články


Asean.cz - informace o zemích jihovýchodní Asie:
Barma/Myanmar, Brunej, Filipíny, Indonésie, Kambodža, Laos, Malajsie, Singapur, Thajsko, Vietnam, Východní Timor
Thajsko.Asean.cz: Thajsko: Příprava a pití thajského čaje , Každý si musí najít jedinečný postup
Thajsko © 2009 - 2017 Marten & Louis s.r.o.