Bali Bohemia
charakter článku: Články, reportáže, rozhovory
sekce: Stravování
vydáno: 4.11.2006, autor: Pavel Zvolánek

Thajsko: Thajský čaj

Zelený čaj je elixírem zdraví

 Thajsko nepatří mezi vyhlášené producenty čaje. Historie pěstování čajovníku je velmi krátká a čítá pouhých několik desítek let. Zavedení produkce čaje je výsledkem historických událostí (trvalé přesídlení bývalých vojáku Kuomintangu, spolu s dalšími uprchlíky z jihočínského Yunanu, přes Barmu do Thajska) a úsilí thajské vlády nahradit pěstování opiového máku pěstováním zeleniny, ovoce, kávy a především čaje.  

Thajská vláda pomáhá producentum prostřednictví vládních projektů, kdy propaguje stanovené produkty a pomáhá při jejich uplatnění v mezinárodním obchodě. Nejpřínosnějším je například projekt "OTOP" - "jeden tambon (jednotka místní správy) jeden produkt". Ačkoliv je thajský čaj ve světě znám krátkou dobu (ani v renomovaných knihách o čaji nenalezneme žádnou informaci) a produkce není nijak veliká, získává si postupně oblibu pro svou inspirativní vůni, chutovou čistotu a fortelné zpracování. Svojí kvalitou se vyrovná čajům čínským či tchaiwanským.V oblasti "Zlatého trojúhelníku" severothajských hor je v menší míře pěstován assámský čajovník, hojně pak několik kultivaru čajovníku indočínského, označovaných čísly. Čaj se sklízí po celý rok, střídavě z různých plantáží. Celkově se sklidí více lístků z indočínských než assámských čajovníků, i když tyto dorůstají rychleji. Za den se sklidí kolem 350 kg čajových lístků, jež se následně ihned zpracují.
Vyhledávanými sběrači jsou velmi pracovité příslušnice horského kmene AKHA.   
 
 
 


Styl zpracování čaje


Z technologického hlediska se rozlišuje pouze tzv. "styl zpracování čaje", kdy se z tří vrcholových lístků (standardní sběrová formule pro polozelené čaje) vyrobí čaj zelený nebo polozelený, tj. oolong. Čaj zelený se vyrábí pouze z čajovníků assámských a z kultivarů indočínského No.12. Černý (červený) čaj se nevyrábí. Zelený čaj je zhotoven relativně rychle, do cca 10-12 hodin po sklizni. Výroba oolongu je mnohem delší, až 19 hodin. Je rozložena i na další dny po sklizni a zahrnuje poměrně komplikovaný sled krátkých ci delších operací, jako jsou zavadání na přímém slunci, sušení ve stínu, aktivace natřásáním, sušení vysokou teplotou, válení, pečení, fermentace, předrolování, pražení, rolování a dopečení ve dvou fázích. 
 

 
 

Druhy zelených čajů


Mezi základní výrobní druhy zelených čajů lze řadit "Green Tea Oolong No.12" a "Green Tea Original". Oolongy (mírně až středně "fermentované") jsou zastoupeny druhy "Oolong Gin-Seang No.12", "Oolong Kan-On No.17", "Oolong Ching-Ching No.24", "Oolong Mei-Ching". Kultivar indočínského čajovníku, jehož listy byly k výrobě čaje použity, je obvykle v názvu čaje zakódován číslem. Čaje s označením "Original" a "Mei-Ching" jsou vyrobeny z lístků čajovníku assámského, stejně jako zcela nová, pro milovníky zajímavých chutí připravená specialita, polozelený "Oolong Rice-Tea". Zájemce se nesmí nechat mýlit jistou zmateností názvu, kdy se v označení zeleného čaje setká s termínem "Oolong", či se setká s různě přepisovanými názvy u polozelených čajů (Kan-On/Ganon, Ching-Ching/Chin-Chin) a s používáním naprosto rozdílných názvů pro čaje ze stejných kultivarů čajovníku.  

 
 


Léčivé vlastnosti zelených čajů


Na základě závěru dlouhodobých výzkumů jsou obecně zeleným čajům i oolongům přisuzovány různé léčivé vlastnosti. O pozitivním působení je napsána řada odborných knih a výzkumem čaje se zabývá mnoho předních vědeckých pracovišt po celém světě.Zelený čaj se považuje za skutečný elixír zdraví obsahující velké množství prospěšných a hodnotných látek. Prakticky je dokázáno široké spektrum pozitivních účinků: od předcházení rakovině, chorobám krevního oběhu a srdce až po prevenci zubního kazu. Východní medicína používá zelený čaj jako léčebný prostředek již několik tisíciletí.
Oolongy jsou obdobně vysoce ceněny. Často je vyzdvihováno účinné snižování hladiny tuku v krvi a ovlivnování obsahu tuku v tkáních, s účinkem redukce tělesné nadváhy. Oolongy mají osvěžující a harmonizující účinky. Jejich pravidelné pití chrání a posiluje srdeční činnost, oběhovou soustavu, trávení a imunitní systém. Oolongy jsou, stejně jako zelené čaje, vynikajícím přírodním zdrojem antioxidantu a dalších zdraví prospěšných látek, jako jsou vitamíny, minerály, stopové prvky, třísloviny, alkaloidy a saponiny. Jak oolongy, tak zelené čaje jsou, díky značnému obsahu neagresivně působícího stimulujícího kofeinu, považovány za velmi dobré stimulanty nervového systému. Každý si muže osobně ověřit, že pravidelné pití zeleného čaje a oolongu navozuje trvalou pohodu a harmonii, zamezuje projevům stresu, celkově zlepšuje zdraví a radikálně snižuje únavu.

 Dobré pití Vám přejí
DOBRÉ ČAJE pro inspiraci, pohodu a lepší zdraví
ing. Zdenek Nepustil, www.dobrecaje.cz,
přímý dovozce thajských čajů do České republiky   
 



 
 

Facebook:




Související fotografie




Související články


Asean.cz - informace o zemích jihovýchodní Asie:
Barma/Myanmar, Brunej, Filipíny, Indonésie, Kambodža, Laos, Malajsie, Singapur, Thajsko, Vietnam, Východní Timor
Thajsko.Asean.cz: Thajsko: Thajský čaj, Zelený čaj je elixírem zdraví
Thajsko © 2009 - 2017 Marten & Louis s.r.o.